İçeriğe atla

Avrupa Birliği Ortaklık Anlaşması

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Avrupa Birliği Ortaklık Anlaşması veya basitçe Ortaklık Anlaşması, Avrupa Birliği, üye ülkeler ve AB üyesi olmayan bir ülke arasında aralarında işbirliği için bir çerçeve oluşturan bir anlaşmadır. Bu tür anlaşmaların sıklıkla kapsadığı alanlar, siyasi, ticari, sosyal, kültürel ve güvenlik bağlantılarının geliştirilmesini içermektedir.

Ortaklık Anlaşmaları, AB ile üye devletleri ve ikili ilişkilerini yöneten bir dış devlet arasındaki geniş çerçeve anlaşmalardır. Avrupa Ekonomik Topluluğu'nu kuran Roma Antlaşması'na, Topluluğun 1955 Messina Konferansı'ndaki antlaşma müzakerelerinden geri çekilen Birleşik Krallık ile işbirliğini sağlamanın bir yolu olarak bir ortaklık anlaşması hükmü eklendi. Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi'ne göre, bir anlaşmanın Ortaklık Anlaşması olarak sınıflandırılması için birkaç kriteri karşılaması gerekir:[1]

  1. [Ortaklık anlaşmalarının] akdedilmesinin yasal dayanağı, TFEU Madde 217'dir (eski madde 310 ve TEC madde 238).
  2. Yakın ekonomik ve siyasi işbirliği kurma niyeti (basit işbirliğinden daha fazlası);
  3. İşbirliğinin yönetimi için, sözleşme taraflarını bağlayan kararlar alma yetkisine sahip eş organların oluşturulması;
  4. En çok kayrılan ülke muamelesi sunmak;
  5. Avrupa Konseyi ile ortağı arasında ayrıcalıklı bir ilişki sağlamak;
  6. 1995'ten beri insan haklarına ve demokratik ilkelere saygı gösterilmesine ilişkin madde sistematik olarak yer almakta ve anlaşmanın temel bir unsurunu oluşturmaktadır;
  7. Çok sayıda durumda, ortaklık sözleşmesi bir işbirliği sözleşmesinin yerini alır ve böylece ortaklar arasındaki ilişkileri yoğunlaştırır.

AB genellikle olarak, bir ülkede siyasi, ekonomik, ticari veya insan hakları reformu taahhütleri karşılığında Ortaklık Anlaşmaları yapmaktadır. Karşılığında, ülkeye AB pazarlarının bir kısmına veya tamamına tarifesiz erişim (endüstriyel mallar, tarım ürünleri vb.) ve mali veya teknik yardım sunulabilir. En son imzalanan anlaşmalar, AB ile üçüncü ülke arasında bir serbest ticaret anlaşması da içermektedir.

Ortaklık Anlaşmaları, Avrupa Birliği tarafından kabul edilmesi ve tüm AB üye ülkeleri ve ilgili devlet tarafından onaylanması gerekmektedir.

  1. ^ "Association Agreements" (PDF). Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi. 11 Mayıs 2011. 1 Nisan 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2023. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]